Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

OI ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ ΣΤΟ 11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζει την επιτυχημένη πολυετή συνεργασία του με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και, πιστό στο ραντεβού των τελευταίων χρόνων, υποστηρίζει το 11ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, προγραμματίζοντας ένα αφιέρωμα στον Ερίκ Ρομέρ. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 15 έως τις 25 Απριλίου 2010 και στη Θεσσαλονίκη από τις 22 έως τις 28 του ίδιου μήνα. Εκεί οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μερικές από τις καλύτερες ταινίες της πρόσφατης γαλλόφωνης παραγωγής.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του σπουδαίου κινηματογραφιστή Ερίκ Ρομέρ, παρουσιάζει στο πρόγραμμα του 11ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, πέντε επιλεγμένες κινηματογραφικές στιγμές από την πολύχρονη καριέρα του.

Εκ των θεμελιωτών της Νουβέλ Βαγκ, λάτρης της λογοτεχνίας και μετρ του γαλλικού Λόγου, ο Ερίκ Ρομέρ αγαπήθηκε από εκατομμύρια σινεφίλ σε όλο τον κόσμο. Οι Νύχτες Πρεμιέρας προτείνουν στο αθηναϊκό κοινό 5 σπάνιες ταινίες, από όλη τη γκάμα της δημιουργίας του. Πιο συγκεκριμένα, θα προβληθούν:

Το Σημάδι του Λέοντα / Le Signe du Lion (1959), η μυθική πρώτη ταινία του Ρομέρ για την μποέμικη ζωή στο Παρίσι (Κριστιάν Αλέρ, Στεφάν Οντράν)

Η Συλλέκτρια / La Collectioneuse (1967), η ηθική ιστορία που κέρδισε την Αργυρή Αρκτο (Χαϊντέ Πολιτόφ, Πατρίκ Μποσό)

Νύχτες Με Πανσέληνο / Les Nuits de la Pleine Lune (1984), το φιλμ της αποπλάνησης (Πασκάλ Οζιέ, Κριστιάν Βαντίμ, Φαμπρίς Λουσινί)

Η Πράσινη Αχτίδα / Le Rayon Vert (1986), η καλοκαιρινή ωδή που χάρισε στο δημιουργό της τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Βενετίας (Μαρί Ριβιέρ, Βενσάν Γκοτιέ)

και

Τριπλός Πράκτορας / Triple Agent (2004), με τη δική μας, Κατερίνα Διδασκάλου.

Όπως κάθε χρόνο, η συγκεκριμένη ενότητα της διοργάνωσης φέρνει το σινεφίλ κοινό της πόλης σε επαφή με σπουδαίες ταινίες από την παλιότερη αλλά και πιο πρόσφατη γαλλόφωνη παραγωγή, ως φόρο τιμής στο σινεμά των μεγάλων σκηνοθετών.

To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, που διοργανώνεται από το Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η 16η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2010 έως 26 Σεπτεμβρίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου